Οι γιορτές στο ΖΕΥΚΙ ακολουθούν τον κύκλο της ετήσιας αγροτικής παραγωγής. Στα μέρη μας, ανέκαθεν, ο καιρός που οι αγρότες μάζευαν τη σοδειά τους ήταν το φθινόπωρο. Αν η χρονιά πήγαινε καλά, τ’ αμπάρια γέμιζαν κι η οικογένεια εξασφάλιζε για κάποιους μήνες το στομάχι γεμάτο. Ευκαιρία για τον αγρότη να χαλαρώσει και να χαρεί τον κόπο του.

• Γιορτή κρασιού. Πραγματοποιείται στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Τα σταφύλια μαζεύτηκαν, τα νέα κρασιά βράζουν, οι μυρωδιές ξεχύνονται από το οινοποιείο κι εμείς γιορτάζουμε. Όσο για το κρασί που θα πιούμε, υπάρχει κι αυτό που παλαιώνει στα κελάρια…

• Συγκομιδή και ξεφλούδισμα καλαμποκιού. Πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.
Το καλαμπόκι μαζεύονταν με τα χέρια, σωριάζονταν σ’ ένα σωρό και το βράδυ, που υπήρχε άφθονη η ώρα, κάθονταν όλοι γύρω από το σωρό και ξεφλούδιζαν τα καλαμπόκια για να μείνει ο καρπός. Εκεί τα χωρατά, τα πειράγματα κι οι ιστορίες είχαν τον πρώτο λόγο. Αυτή τη διαδικασία αναβιώνουμε…

•Τσιπουροκατάνυξη. Στα τέλη Νοεμβρίου
Τα τσίπουρα, πριν πάνε στα καζάνια για να «βγουν» (να γίνει δηλαδή η απόσταξη), πρέπει να μείνουν ένα διάστημα, ώσπου να ζυμωθούν. Στο τέλος του Νοέμβρη είναι έτοιμα. Στήνουμε λοιπόν το καζάνι, ανάβουμε τα ξύλα κι από την παραγωγή το τσίπουρο πάει κατευθείαν στο ποτήρι. Τη μέρα αυτή, όπως είναι φυσικό, οι τσιπουρομεζέδες έχουν την τιμητική τους.

• Σκιάχτρα (Ετήσιος διαγωνισμός) Πραγματοποιείται την άνοιξη.
Τα σκιάχτρα στα χωράφια, διώχνουν τα πουλιά και τα άγρια ζουλάπια από τα σπαρτά και τα δέντρα. Θυμίζουνε στ’ αγρίμια ότι το μέρος έχει τη φύλαξη του ανθρώπου και πρέπει να το αποφεύγουν. Κάθε άνοιξη έχουμε διαγωνισμό σκιάχτρων. Τα 3 καλύτερα βραβεύονται κι εκτίθενται στο χώρο. Τα υπόλοιπα μπαίνουν στα χωράφια.

• Μάζεμα και πάτημα σταφυλιών. Πραγματοποιείται κατά παραγγελία στο τέλος του καλοκαιριού κι αρχές Σεπτεμβρίου.
Η αλήθεια είναι ότι δεν την είχαμε υπόψη μας να τη συμπεριλάβουμε στις γιορτές. Φίλοι μας όμως και επισκέπτες μας ζήτησαν να πάρουν μέρος στο μάζεμα και το στύψιμο των σταφυλιών. Εμείς το στύψιμο το κάνουμε κυρίως με μηχανικά μέσα. Για χάρη όμως των φίλων μας, μπορούμε να οργανώσουμε το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών. Ε! δε θέλει και πολύ μετά να εξελιχθεί σε γιορτή…